There was an error in this gadget

Thursday, July 15, 2010

KawAn Ku !!!

Aku hanya nak berkongsi cerita dengan kamu semua tentang cerita seorang arwah kawan ku kawan iaitu (AZLAN SHAH) yang telah pergi bertemu dengan ALLAH S.W.T...

cerita aku ni pendek xde panjang lebar pun.. ku kenal dengan kawan ku ni semasa Tingkatan 2.. tapi kami x rapat.. sampai ke tingkatan 3 baru kami rapat sikit ..(SIKIT JE Lah )... KItaorang MUla Berkawan disebabkan pada masa itu sekolah ku (SMK Puchong Utama 1) terpilih menjadi anak angkat kepada satu Yayasan iaitu YAYASAN Selangor.

ku cerita sedikit tentang yayasan selangor ni ..k Yayasan Selangor merupakan satu yayasan seperti yayasan dinegeri lain membantu anak-anak selangor..aktiviti yayasan selangor yang sempat aku merasa seperti kem, lawatan , Makanan Free, Tuisyen Free... alhamdulillah ku dapat macam tu ..

k berbalik pada cita ku kitaorg start rapat pada kem yang di anjurakan oleh Yayasan Selangor di KL( Nama tempat tu ku dah lupa )...k kitaorg kem kat cna 3 hari .. bnyk ativiti kitaorg lakukan.. lah masa kem .. tu .. aku dgn arwah duduk satu khemah,dan 2 orang kawan ku lagi Si hafizi dengan x salah ku dengan Zulfadli ...

so sampai abiz Form 3 si arwah ni pindah sekolah .. dapat masuk sekolah lain... x salah ku teknik... kitaorg x contact pun.. sampai pada tahun 2006 iaitu masa tu ku Form 5 (tarikh ku ingat ) aku di beritahu oleh kawan2 ku yang lain ,Si arwah ni Sakit, Skunk Berada di Hospital Kuala Lumpur....

Pada Hari Keesokkan Harinya , Aku bersama kawan-kawan ku laiin disertai juga dengan Cikgu Mujab pergi ke Hospital Kuala Lumpur untuk melihat arwah ni.. Masa tu arwah berada di ICU so xleh masuk ramai-ramai.. masuk 2 orang je.. masa tu ku masuk dengan faiz(xsilap aku lah) g tengak dia...

masa tu dia dalam keadaan yang kurang sedar .. tapi aku sedih bila kitaorang memanggil nama dia.... dia mengalirkan air matanya...walau pun dia xdpt buat pe... untuk menjawab panggilan kami masa tu .... aku melihat keadaan dia yang terbaring xleh wat pe2 masa tu... aku berdoa pada harap dia dapat sembuh cepat ....

2 hari selepas aku melihat dia bersama-sama cikgu masa tu ... aku dengan kawan-kawan lain berpakat nak g jumpa dia , kitaorg g masa tu berkonvoi naik motor g Hospital Kuala Lumpur.. bila kitaorang sampai je sana .. kitaorang x dibenarkkan masuk di sebab keluarga dia berada di sana.. dalam Keadaan yang nangis ... kitaorang menjadi hairan ...kenapa ?? apa yang terjadi ??? lama kitaorang menunggu.. tp .. x leh jugak .. so kita orang balik...

esoknya iaitu pagi.. aku diberi tahu Arwah makin Stabil ..ALHAMDULILLAH (dalam ati ku berkata ) .... tapi itu hanya sementara .. kerana .. pada malam itu pula iaitu pada 2 JUN 2006 .. aku diberitahu pada pukul 12 malam oleh Fairuz melalui Mesej yang di hantar "Azlan Dah Meninggal...... " ku mula x percaya .. aku terus kol fairuz untuk pastikan balik...

Malam Tu ku terpikir Sejenak Kenapa tidak mengambil Nyawa KU saja.... ... Ya ALLAH !!!!
pada malam permergian itu pula aku terdengar lagu Surdirman -SALAM TERAKHIR.....

Sampaikan salam buat semua
Salam terakhir salam teristimewa
Kepada kau yang tersayang
Pada teman yang ku kenang
Pemergian ku ini tak dirancang

Usah bertanya mengapa aku
Mengucap salam terakhir kepada mu
Kerna waktu berputaran
Bimbang tak berkesempatan
Melahirkan kerinduan terhadapmu


Demi sebuah kenyataan
Yang amat menyakitkan
Aku yang tidak berdaya
Hanya berserah padaNya

Salam akhir
Salam yang teristimewa
KepadaNya ku memohon keampunan
MelaluiNya ku beri kemaafan
Kepadamu

Andainya aku punya waktu
Masih ku ingin mengulangi semula
Saat indah bersama mu
Sayang tak berkesempatan
Abadikan saja salam ku di ingatan

Salam ku yang terakhir...

Ya Allah.... Malam itu aku terus call Pn As'asadah dan ingin maklum padanya ... dia pun sudah dimaklumkan..

pada Esokkannya .... aku pergi ke rumah untuk perkebumian .... Sampai Je arwah kami dapat lihat Wajah Arwah .. Tapi Kami x dapat ciumm dia.... buat kali terakhir... Arwah di kebumikan di Tanah Perkuburan Islam PUlau Meranti .....

Ya Allah.. Ampun lah dosa Kawan ku Ya ALLAH .... Aminn..


Aku INgat Sampai Sekarang Tarikh Pemergianya ... 2 JUN 2006 dan Tarikh Hari Lahirnya 2 JULAI 1989.....

Semoga ALLAH mencucuri Rahmat keatas Arwah ....

SuKa Lah Ek :)

3 comments:

  1. ica nape ko tulis ni.....sedih ar.....mase kejadian nie......aku rase kiteorang tengah pakat2 nak g tengok tapi tak dapat sebab ...dia pegi lebih awal......sedih la...........aku akan doakan lan ..........

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails