There was an error in this gadget

Saturday, February 23, 2013

Kerana BR1M!!

Hr ini 24. 2.12 ku ke komplek rakan muda puchong sebab ku dapat BR1M .. So ku gerak dr umah pukul 8.30 pg . kna ada pkl 9pg.. So sampai2 je line beratur jadi sepanjang panjangnya. sampai ke jalan .. Besar bapk ah panjang.. Tapi biasa ah bila panjang2 beratur ada yg potong lah pe lah.. De siap de akak ni siap memekak kat depan ku .. Tapi layan jew lah.. Tp korg nk thu panjang dia ah ni dia gambr dia






SuKa Lah Ek :)

Wednesday, February 20, 2013

Rumah adik-adik aku

Ku nk kongsi tentang satu kebajikkAn ini .. Ku bukan nk bongkak tau nk cita ku ni nk tunjuk baik.. Tp nk share tentang rumah kebajikkan ni..

Rumah yang di beri nama PERTUBUHAN KEBAJIKAN DAN ANAK YATIM AT TAQWA,Putra Perdana puchong . Rumah ini di pengerusi seorang hamba Allah iaitu amran atau ku panggil Uztaz Amran dan dibantu oleh isteri beliau iaitu penyelia di rumah tersebut , iaitu Uztazah Norhayati, ku panggil uztazah yati..

Untuk pengetahuan korang rumah ini dulu di diami lbh kurang 50 orang penghuni di situ , termasuk anak yatim dan asnaf ..

Anak yatim di situ kebajikkan diaorg di jaga, seperti pelajaran diberikan , hampir semua penghuni di rumah tersebut perlu sekolah , x kisah kecik atau besar..

So ku dh merupakan sukarelawan di situ dan tahun ni merupakan tahun kedua aku memjadi sukarelawan di situ.. Mcm mna ku leh terjebak untuk menjadi sukarelawan di situ melalui group sekolah menengah ku .. Ex sekolah menengah ku dan skrg group tu di panggil "the siblings"

Pada masa tu de seorg member kitaorg bernam eira yg bg thu kitaorg ttg umh tersebut.. So kitaorg cuba dptkan pe yang kami boleh bantu.. Sbb masa tu rumah tersebut baru je di buka..

Setelah selesai kitaorg dptkan untuk membantu mereka kami bergotong royong membantu untuk mengemas serta melakukan aktiviti di situ..

Adik2 ku sayang adik ku zarul aqim(adik angkat ku yang nakal, tapi ku syg kat dia ) , syafiq, haikal, helmi, solihin muzakir,fakrusy, wAfi, danial , aiman, iskandar .aqif, aiman kecik , elfy, fahmi, hakim kecik, elmi , abe,haziq,husni , anuar dan yang terbaru Fadli, Arash, akim , akmal , alif, isa
Dan adik wanita solehah , balqis, wada , ely, nur , eton , risma , natasha , alya, shamimi dan lain2
(nama yang tersebut, jangan marah k )

Kadang ku tgk dorang tp kita sebagai org lebih dewasa kita paham .. Manusia yang dikenali sebagai kanak mmg nakal lumrah hidup tp kenalakan dorg pengumbat pada semua masalah.. Dorg lah kadang tempat aku tenang jiwa ku..tempat ku bergembira , kadang2 kelakar dgn gelagat dorg semua.. Dorg ni ku dh anggap mcm adik aku sendiri.. Kadang2 lau lama x g umah tu terasanrindu kat adik2

Sekarang alahamdulillah dulu kecik sekarang makin besar .. Itu yang dinamakan rezeki Allah SWT . Aku bersyukur pada Allah SWT diberikan kepercayaan utk aku bersamandgn mereka..

Ku dh dekat seminggu lbh x g umah cna.. Rindu jugak tp maaf adik2 abg busy akrg uruskan hal abg. Adik doakan pemudahkan urusan abg dlm perniagaan abg skrg ,dimurahkan reZeki abg dan doakan abg cpt berjaya dlm hdp abg .. Abg juga doakan semoga adik menjadi insan yang berguna dan berjaya..

So kat cni ku ada gambar dorg



ini Aqim dengan Isa menganggkat barang ke Store

ni gambar penghuni Asrama Lelaki . masa ni aktiviti cuci van masa cuti sekolah ..semua nk tunjuk body sapa yang mcm body builder ..huhu
( abe , Haziq, husnni, isa , syafiq Aiman Helmi dan Aqim -Bahagian berdiri )
Iskandar , Arash dan Aqim - Bahagian Duduk
Aku bersama Adik Paling Kecoh , Fadli

ni Elmi

ni Aku dengan Adik kesayang Ku (Mohd Helmi Zarul Aqim)



Kalau korang nk juga membantu leh ah ke alamat ini :

Maybank no akaun 562 777 212 577
( pertubuhan kebajikan dan bimbingan a ttaqwa

Sumbangan anda amat2 kami hargai dan kami ucapkn jutaan terima kasih.
Asrama ini telah berdaftar dgn ROS,JKM dan MPS.
Alamat kami
No 22,jln 6/6,tmn putra perdana
47130,Puchong,
Selangor.(asrama lelaki)

No 1,Jln Putra Perdana 6/10.
Tmn Putra Perdana,
47130,Puchong,
Selangor.(asrama Puteri / Pejabat)

Tel-013 271 4595 Pengasas / Pengurus:Puan Norhayati
Tel-013 333 6108 Pengerusi:Encik Amran
Tel - 03 8319 1202 pejabat


ni Fb : http://www.facebook.com/putraperdana.anakyatim

SuKa Lah Ek :)

Sunday, February 10, 2013

kawan!!

salam semua sudah sekian lama x mengeluarkan cerita di blog aku .. dekat sini aku nak berkongsi kan cerita ku tentang Kawan!!.

aku di besarkan di sebuah kampung yang dikenali sebagai Kampung Pulau Meranti . aku share tentang seorg yang di anggap sahabat . . aku kenal kawan ku dari sekolah rendah tp aku dengan aku tidak rapat..sekolah menengah kitaorg pun bukan satu sekolah tapi yang membuat kitaorg terjumpa balik pada tahun 2007/2008 dimana kami berjumpa di Petaling jaya berdekatan dengan opis ku .. di PKD Petaling ..semasa sarapan pagi.

start dari tu kami jumpa balik dan diam seketika .. kami terjumpa balik di Metro Driving Academy di Pulau Meranti , masa tu ku anta abg ku register kat cna.. untuk ambik lesen .. so berjumpa dia kali ke3 disana..

dan tiba2 dia bercakap dgn ku dia nak buat metro driving academy franchias. .so ku ckp dgn dia .. aku leh tlg dia yang mana termampu .. ku membantu dia untuk designkan metro driving .. alhamdullilah Metro Driving Dia sampai Sekarang dan sekarang dgr cita Metro dia skrg keluarga dia tlg .. Alhamdulillah ..leh jadi bisnes family .

member ku seorang otak bisnes , pe2 yang boleh pergi jauh dia akan grab .pada satu hari dia ada bisnes yang best nak share dengan aku tp mula2 dia x ajak bisnes, tp aku mula tanya pada dia untuk mintak tolong dengan dia ... cerita dia mcm ni ..

pada 27/6/2011 ku dia ajak utk tengok Bisnes beliau lagi ..mcm mana dia ajak ku ... dia ajk melalui fb je .. perbualan ni berlaku mcm ni ..


pada pukul 3.30 bas aku bergerak ke KL .. so sampai je dekat Kuala Lumpur , Beliau iaitu member aku sudah ada di PUDURAYA untuk ambik aku... kami berborak tentang SPA beliau dan borak biasa2 je tapi ada soalan yang aku ingat sampai sekarang iaitu .
" Penat ke ?? kalau penat xpe lah esok boleh pergi SPA tu ..
" then aku cakap " xpe .. dah alang2 keluar pe salahnya " ...
sampai je dekat rumah lebih kurang pukul 8.30mlm .. then beliau cakap ku lagi
" pukul 9.00pm ku ambik ko "
ku balas "ok !!"
kat rumah pe lagi ku campak kemas barang2 yang di bawa dari kedah .. alarh baju je ..

bila ku tengok n paham bisnes ini aku ambik keputusan untuk  buat bisnes tu ... sebab ku letakkan kepercayaan pada member aku ...

Then aku buat bisnes  ini.. sekarang ku dah dekat setahun ku buat bisnes ini. alhamdulillah aku  masih bersama itu walaupun bermacam2 durgaan yang ALLAH SWT bagi pada aku ...

walaupun kawan2 aku ada yang menolak atau x support aku dalam perniagaan ini ,tapi ku xkesah , sebab adat bila kita berniaga Franchias . so sll salah faham tentang perniagaan yang aku buat .. tp  sebenarnya dorang tidak paham pe yang aku buat ..

aku nak ucapkan terima Kasih Kat kawan aku iaitu Norazman Ashraff bin Zulhaznal kerana tunjuk aku peluang untuk aku berubah dan aku harap kita dapat sama2 naik dan kita buktikan pada kawan2 kita boleh .. walaupun ko dah senyap dan xnk ambik tahu pasal bisnes ko tu .. tp aku tetap berdiri!! walupun ko and keluarga ko lari ,block aku dari hp n whatsapp ko tp ku anggap lagi kita still kawan.. janji yang ko taburkan akan ku pegang sampai MATI!!!


SuKa Lah Ek :)
Related Posts with Thumbnails